Tegelbedrijf – Tegelhandel – Tegels & vloeren

Kom langs en profiteer nu van onze doe-het-zelf weken!

Ontdek onze toonzalen
Toonzale Van Calster
Parket wordt, net zoals natuursteen, al eeuwenlang gebruikt als vloerbedekking. Het wordt vervaardigd uit een oeroude natuurlijke grondstof: hout. Hout geeft uw woning, met zijn aardeachtige kleuren, een gezellige en warme, tijdloze uitstraling.Een algemene definitie van parket is “binnenvloerbedekking bestaande uit een houten slijtlaag die minstens 2 mm dik is”.Een parketvloer hoeft dus niet per se “massief” te zijn of uit een enkele laag te bestaan. Tegenwoordig kiest men steeds vaker voor lamelparket, dat samengesteld is uit een houten toplaag in een edele houtsoort zoals eik, beuk, hardhout, bovenop een tussen- of onderlaag. Dankzij lamelparket kunt u een klassiek eiken parket leggen voor een goede prijs-kwaliteit. Het heeft dezelfde look and feel en is goedkoper.Wat de prijs betreft, kan je er van uitgaan dat hoe dikker het hout is en des te groter de individuele vloeronderdelen zijn, des te duurder uw parketvloer zal zijn. Ook de gekozen boomsoort zal de prijs beïnvloeden. Massieve parketvloeren zullen dus in de meeste gevallen duurder uitvallen.

Soorten parketvloeren

In de meest massieve vorm kan je onder een parketvloer in de ruime zin ook plankenvloeren verstaan. Soms worden deze vloeren in de handel daarom ook ingedeeld bij parketvloeren. Plankenvloeren of “planché” zijn verkrijgbaar vanaf een dikte van 1,5cm. 

Massief parket bestaat net zoals houten planken volledig uit hout. De dikte varieert van 7 tot 22 mm. Dit parkettype kan verder onderverdeeld worden op basis van een aantal andere karakteristieken zoals legvorm, tand en groef, … 

In tegenstelling tot een massieve parketplank dat uit één massieve laag hout bestaat is lamelparket uit meerdere lagen opgebouwd. Om van parket te kunnen spreken dient de bovenlaag wel uit minstens 2mm dik massief hout te bestaan. Meerlagig parket of lamelparket kan tweelagig of drielagig zijn. 

Mozaïekparket bestaat uit verschillende stroken met een dikte gaande van 5 tot 10 mm, die samengelegd worden in een bepaald patroon. Het meest voorkomende motief is het dambord. Andere gebruikte motieven zijn het visgraatmotief, de engelsvorm of de lamel op kant.

Het fineerparket bevindt zich in feite halfweg tussen parket en laminaat. In de strikte zin van het woord mogen we het hier eigenlijk niet over parket hebben aangezien de houten toplaag van fineerparket minder dan 2,5mm bedraagt. Maar hoewel deze laag dunner is, gaat het hier wel degelijk om echt hout, wat dan weer niet gezegd kan worden van laminaat. 

Onderhoudstips

Parket is een natuurproduct, waardoor een goed onderhoud zeer belangrijk is.

Onderhoud van parket